Hollandse pan

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

De Hollandse pan is een dakpan van gebakken klei met een S-vormig, gegolfd profiel, bedoeld voor hellende daken.

Omschrijving

De Hollandse pan, ook wel holle pan of oude holle pan genoemd, kenmerkt zich door de geprononceerde golf. Deze pan is geschikt voor daken met een minimale helling van 25 graden (met onderdak). De holle pan is waarschijnlijk ontwikkeld in Vlaanderen en kwam in de vijftiende eeuw in gebruik in Nederland. Vroeger werden deze pannen met de hand gevormd, wat resulteerde in variaties in afmeting en vorm. De verbeterde Hollandse pan (VHP) en opnieuw verbeterde Hollandse pan (OVHP) zijn latere ontwikkelingen van de holle pan, voorzien van kop- en zijsluitingen voor een betere water- en stofdichtheid.

Historische context en varianten

De holle pan wordt ook wel de Boomse pan in Vlaanderen of Schulense pan in Limburg genoemd. De holle pan werd oorspronkelijk alleen in handvorm gemaakt. De verbeterde Hollandse pan (VHP) is een holle pan die vanaf circa 1900 werd gebakken en voorzien is van kop- en zijsluitingen. Deze pan heeft een minder diepe holling, wat zorgt voor een strakker lijnenspel op het dak. De opnieuw verbeterde Hollandse pan (OVHP) heeft juist weer een diepere welving, wat het uiterlijk minder strak maakt dan de VHP.

Vergelijkbare termen

Gegolfde dakpan

Gebruikte bronnen: